Actuele data
en prijzen


September 2022: Start de groep voor mensen die niet blij zijn met hoe zij relaties aangaan en onderhouden. Voel en weet je dat dit ook te maken heeft met opgedane ervaringen in je leven? Heb je misschien in je omgeving te maken met autisme of narcisme, en kan je daardoor zelf niet goed staande blijven? Merk je bijvoorbeeld dat je meer op je schouders neemt dan goed is, maar mis je de steun om dit te veranderen. Of heb je het (eenzame) gevoel dat niemand je ziet zoals je je werkelijk voelt? En verlang je zo om daar verandering in te brengen, maar je weet je niet hoe? Zet de stap en doe mee! Er kunnen maximaal vijf deelnemers meedoen en je komt maandelijks van 10.30 – 14 uur bijeen. Cursusprijs per bijeenkomst € 55,-.

6 februari 2023: Je Hele Verhaal. Voor volwassenen, die hun ouder(s) op jonge leeftijd moesten missen en daar in hun leven nu tegenaan lopen, Ben je steeds op je hoede voor nieuw verlies? Wil je graag alles heel goed doen en hoop je dan ‘iets’ te krijgen wat elke keer toch tegenvalt? Doe je veel alleen, omdat je dat jong wel móest doen? Doorbreek dit en leer de handreikingen  om te leven mét gemis ipv naar gemis. Cursusprijs voor deze dag  € 175,-.


Op deze pagina lees je alvast wat meer over de inhoud van deze trainingen. Maar van alle groepen zijn ook gratis op te vragen brochures. En je kunt me ook gewoon bellen of mailen om te overleggen.

Kom je liever niet naar een groep, dan ben je ook individueel welkom.

Zelfonderzoek

Hulp vragen is helemaal niet zo gemakkelijk. Vragen als ‘waar ga ik aan beginnen en wat komt er allemaal boven tafel, moet ik dat wel loswoelen, en hoe lang ben ik er dan wel niet mee zoet,’ zijn heel reële vragen die haast iedereen heeft. Om je te helpen voor jezelf eerst eens te kijken waar bij jou de schoen wringt, is er Het Zelfonderzoek.
Met voorbeelden, vragen en enkele handreikingen loop je de 6 stappen op papier door. Als je het onderzoek af hebt, heb je voor jezelf een goed beeld waar je hulp bij nodig hebt, en kan je gericht mijn meedenken vragen in een telefonisch advies gesprek van een half uur.
Je ontvangt Het Zelfonderzoek in pdf van me, en gemiddeld zijn mensen daar 20 tot 30 minuten mee bezig.
Daarna heb je én een beter beeld van je hulpvraag én alvast een beeld van mijn manier van werken. In het telefonisch adviesgesprek (30 minuten) kijken we dan wat voor jou nu de beste mogelijkheden zijn.
De kosten van Het Zelfonderzoek en het telefonisch adviesgesprek bedragen totaal € 48,50. Wil je Het Zelfonderzoek ontvangen, stuur me een mail hilda@doenenlaten.com of bel mij op 06 24213059.

Autisme

en

Narcisme

Als partner of kind van iemand met autisme kan je je steeds eenzamer gaan voelen omdat er zoveel niet gedeeld kan worden. Er sprake is van eenrichtingsverkeer. Je wil zo graag eens iets impulsiefs  kunnen doen maar dan loop je tegen de paniek van de ander aan. Dan voel je je stelselmatig niet gehoord en gezien, en dat doet pijn.
Of, je gaat denken over jezelf dat er iets ernstigs mis is, dat je teveel eisen stelt, dat je een aansteller bent. En zo vernietig je langzaam maar zeker je eigenwaarde.

Dat is nog sterker als er sprake is van narcisme. Het narcisme van de ander kan je extreem sterk het gevoel geven niks waard te zijn, er in het geheel niet toe te doen.Waardoor je op den duur, ook gaat denken dat je er niet toe doet. Narcisme is destructief gedrag, waarin iemand nietsontziend is als het gaat om het eigen hoofd boven water te houden. Het is gevaarlijk, en nauwelijks te behandelen omdat de betreffende persoon er zelf geen hinder van heeft. Integendeel. Leven in een omgeving waarbij iemand sterk narcistische trekken heeft, is heel moeilijk.

Wat in onze groepen één van de overeenkomsten tussen deelnemers blijkt, is dat iedereen uit een niet zo gemakkelijk nest komt.
Als je behoefte hebt aan stabiliteit omdat je jong veel te veel in een onstabiele situatie hebt moeten leven, is de partner die zekerheid en rust uitstraalt ideaal. Als hij bovendien ordening in jouw woelige hoofd en hart weet aan te brengen door zaken eens logisch en verstandelijk te benaderen, is dat helemaal een uitkomst.
Echter de tijd verstrijkt, en je gaat de keerzijde van die rust en voorspelbaarheid sterker voelen: het wordt beknellend. Dat is het moment waarop mensen bij mij aankloppen. En bij die mensen zitten zowel ervaringen met autisme als narcisme.

Wat helpt!

 

Wanneer je dichtbij iemand staat die autistische of narcistische kenmerken heeft, is dat niet gemakkelijk. Veel mensen in de directe omgeving voelen zich leeg gezogen, krijgen niet wat ze nodig hebben, gaan twijfelen aan zichzelf en worden steeds ongelukkiger. Waar wij je mee kunnen helpen is:

  • dat je je last serieus neemt,
  • leert te zien wat is van mij en wat is van de ander,
  • onderscheidt waar je wel en geen invloed op hebt,
  • en hoe je jouw aandeel dan kan aanpakken.

We helpen je hiermee in kleine groepen, want van elkaar zien en horen geeft goede moed! “STAAN in relaties” heet deze groep. Voor toelichting zie hieronder.

Toelichting: STAAN in Relaties

Veel mensen proberen in hun relaties alsnog te krijgen wat ze ooit (als jong mens) gemist hebben.
Dat doen ze niet alleen bij hun levenspartner, maar ook bij hun kinderen, vrienden, collega’s, baas of medewerker. Vanuit het zoeken naar gemiste geborgenheid of onvoorwaardelijke liefde, kan de relatie onder druk komen te staan.Als je al langer één of meerdere van onderstaande thema’s herkent, kan deze groep iets voor je zijn:

  • de eeuwige twijfel aan jezelf
  • leven vanuit ‘moeten’ in plaats van ‘willen’
  • enkel oog hebben voor anderen
  • jezelf anders voordoen
  • gewoon maar doorgaan terwijl het niet goed gaat
  • geen prettig gevoel van eigenwaarde

Dit programma bestaat uit 8 bijeenkomsten van vier uur. De kosten bedragen € 440,-  (€ 55,- per bijeenkomst). In de brochure lees je meer over aanpak, inhoud en de data. Vraag die vrijblijvend aan, en kijk of dit iets voor je is.

Wat anderen zeiden over dit programma:

“Wat mij echt heeft geholpen is anderen dingen horen zeggen die ik zelf nog niet zo kon verwoorden.”

“Dat het niet alleen maar praten over is, maar dat je ook echt iets leert. Hilda is gul in haar kennisoverdracht en je dat leren eigen te maken.”

Toelichting:
Het Hele Verhaal

Doe mee aan de cursusdag Het Hele Verhaal; voor mensen die jong hun vader en/of moeder door de dood of anderszins moesten missen  en daar nu ze volwassen zijn tegenaan lopen.

Bijvoorbeeld doordat je voortdurend op de hoede bent voor nieuw verlies in je relaties. In dit programma leer je met die pijn van toen, die zich zo openbaart in je leven van nu, om te gaan.

Ik help je met vertellen van jouw hele verhaal, van wat er toen gebeurd is en wat er toen met jou gebeurd is. Dat gaat je de ervaring geven dat je er niet zwakker maar juist sterker van wordt. Iets moeilijks en kwetsbaars delen in een veilige en kundige sfeer levert gezonde kracht op.

Er kunnen maximaal 4 mensen aan deze dag (10.30 – 15.00 uur) deelnemen. De kosten bedragen € 175,-

Op 6 februari 2023 geef ik Het Hele Verhaal.

Wat anderen zeiden over dit programma:
“Ik begrijp het nu beter, en daardoor ben ik zekerder en minder gaan twijfelen over mezelf. Ik voel me rustiger over wat er toen met mij is gebeurd. Verdriet is normaal geworden. Ik ben minder op mijn hoede in mijn relatie, heb eindelijk het gevoel dat het goed zit.”

Neem contact op

Bel me op 06 242 13 059 of mail hilda@doenenlaten.com om de brochure te ontvangen met meer informatie over het gewenste programma.