Hoe denk jij over relaties? Wat werkt? En wat niet?
Ik deel je mijn gedachten erover:

 

“Waarom verandert hij niet?”
‘Als je nou eens ….’ Goedbedoelde en slecht uitpakkende adviezen, iedereen maakt zich daar wel eens schuldig aan. Het heeft te maken met zaken waar je tegenaan loopt en waarvan je af wil. En dan leggen we de bal bij de ander neer. Begrijpelijk en niet handig. Het is te begrijpen omdat de ander in jouw ogen echt irritante gedragingen/gewoontes heeft. En het is niet handig omdat je de verantwoordelijkheid voor wat jij opdoet bij de ander legt. Dat maakt je niet alleen afhankelijk van iemand anders, het zorgt ook voor communicatie die zich kenmerkt door verwijten.
Leren formuleren waar je last van hebt, hoe dat voor jou uitpakt, waarin jouw gevoeligheden liggen, hoe je gedrag interpreteert en daarbij even rustig checkt of dat ook klopt. Het zijn intensieve en effectieve vaardigheden die je kan leren.

 

“Oud zeer speelt op.”
Gaan voor de liefde en goed staan in een relatie is moeilijk als je in je jonge leven te maken hebt gehad met verlies en gemis. Je blijft vaak te sterk op je hoede voor nieuw verlies, dat hangt als het ware als een dreiging boven je hoofd.
Het kan ervoor zorgen dat je daarom in jullie relatie extreem je eigen gang gaat en weinig deelt. Of dat je juist je heel erg richt op de wensen en behoeften van je partner om op die manier het bij elkaar blijven veilig te stellen.
Ik help je om hierin verandering te brengen zodat jullie vertrouwen in elkaar en in de relatie krijgen.

 

“Verspil de crisis niet!”
Zonder crisis ontwikkel je niet een relatie. In iedere relatie zijn er soms van die diepe dalen, waarin verwijten, je niet gezien voelen of onuitgesproken verwachtingen de sfeer bepalen. Het kan resulteren dat er een derde in het spel komt. En dat is bijzonder pijnlijk.

Maar: Schrik niet als het even niet goed gaat. Normaliseren van tegenslag noem ik dat. Dat betekent niet dat je dan achterover moet zitten en afwacht tot het vanzelf beter gaat. Dat werkt niet.
Wat helpt is de crisis onder ogen zien en je realiseren dat het blijkbaar tijd is om het anders te gaan doen. Ook al weet je nog niet hoe, verantwoordelijkheid nemen voor je niet goed voelen, in plaats van overschreeuwen, tandje bijzetten, of toegeven is die noodzakelijke stap.
Een kortdurende intensieve relatie-begeleiding zorgt dat je de crisis benut en niet verspilt.

 

“De geheime minnaar/minnares”
Het kan zijn dat je je niet goed meer durft te verbinden met een ander als je al teveel verlies hebt gekend in je leven. Of als je nooit echt hebt meegemaakt dat je er toe doet. Altijd op je hoede voor nieuw verlies, sluit je de exclusieve liefde dan maar uit.
Misschien is alleen de onbereikbare liefde nog veilig. De liefde is er dan wel maar (haast) niemand weet het, en dus bestaat je lief(de) niet echt. Dat daarin ook veel eenzaamheid is, is iets waar je niet mee te koop loopt maar er wel degelijk is. Het voelt als een ongezonde onomkeerbare situatie.
De geheime derde heeft een belangrijke functie. Daarover spreken met elkaar is eigenlijk een onmogelijke opgave omdat het zoveel pijn doet.
Dat je beiden kan vertellen wat er aan de hand is en waarom je doet zoals je doet, dat kan goed in het bijzijn van deskundigen. Ik help jullie uit te spreken wat verteld moet worden en daarin jullie pad te kiezen. In een volwassen relatie volg je je eigen pad en blijf je verbonden met elkaar.

 

“Dat stokje wat generaties wordt doorgegeven…..”
Hoe je bent opgegroeid, is medebepalend voor met wie je je verbindt en ook hoe je je verbindt. Welke voorbeelden heb je gezien van jouw ouders? Welke gedragingen waren gewenst? En wat kon echt niet?
Je kunt denken aan de volgende gezinssituaties:
• Er was psychisch iets aan de hand met iemand uit jullie gezin
• Er was sprake van misbruik
• Een ouder of ander gezinslid is op jonge leeftijd overleden
• Je moest (één van) je ouders op andere wijze missen, bijvoorbeeld door ziekte of gescheiden relatie
• Er was ‘gewoonweg’ geen tijd voor je emotionele opvoeding door bijvoorbeeld een groot gezin,
• Of ouders die dat op hun beurt ook niet hebben meegekregen van hun ouders
• Of ….
Wat heb je van hen gezien en wat zie je jezelf of juist je partner misschien wel precies net zo doen? op wat van je partner ben je destijds zo gevallen? Zit daar een angel waarmee jullie aan de slag moeten?